Det første steget til å bygge en vekstmaskin

Det første steget til å bygge en vekstmaskin

I dette innlegget har vi fått i oppgave å oversette et dybdeinnlegg fra engelsk til norsk. Teksten jeg har valgt å oversette er skrevet av Brian Balfour og omhandler stegene til å bygge en vekstmaskin

Når jeg møter på nye selskaper for å lære dem om vekst, er det mest stilte spørsmålet «hvilken taktikk burde jeg bruke for å oppnå vekst mer vekst for bedriften?» I starten ville jeg prøvd å gi et svar, men det føltes ikke riktig. Tross alt så møtte jeg nettopp på denne personen og vet heller ikke noe om deres bedrift eller kunder. Enda viktigere så begynte jeg å innse at spørsmålet stammet fra søket om å få en hemmelighet eller en hack om en veksttaktikk som skulle løse all vekst problemene deres.

Mitt svar til det har siden den gang endret seg. Nå tekker jeg bare på skuldrene mine og sier «jeg har ingen aning». Min respons nå er ofte mottatt med ansiktsuttrykk som om jeg nettopp slo vinden ut av seilene deres. Når den pinlige stillheten tar slutt forteller jeg at de skal slutte å se etter taktikker først, og heller starte å fokusere seg på å etablere en vekstprosess.

Prosess?!?!? Virkelig?

Det er 4 grunner til at jeg verdsetter prosess først og taktikk etter

 1. Vekst er summen av mange små deler

Internettet elsker å dele historier som vekstkuver som de nedenfor. Som et resultat av dette fokuserer alle på det som skjedde før veksten tok helt av. Enda engang, er de ute etter den ene tingen som førte til den elleville veksten.

Hva vi egentlig burde være interesserte i er hva alle de tingene de gjorde før det punktet i kurven før veksten? Hva er alle de tingene de gjorde etter for å holde veksten? Hvordan fant de ut om dette?

Hnetet fra : brianbalfour.com

Virkeligheten av vekst er at det aldri er en sølvkule. Dette betyr likevel ikke at du ikke vil ha eksperimenter som gir avvikende resultater. Det vil du absolutt. De fleste avvikende resultater fra kombinert læring med en haug av tidligere eksperimenter. De kommer fra at de vet om din kanal, produkt og kunder bedre enn noen andre på markedet og tørr å ta informert risiko basert på det du har lært tidligere.

Mennesker som har en tendens til å fokusere på taktikk først, har ofte en tendens til å lete etter en sølvkule. De hopper rundt til de nyeste og beste taktikkene eller kanalene de har hørt om, i håp om å finne gull i enden av regnbuen istedenfor å lære gjennom forsøk og gjøre smarte valg basert på læringen. De skraper overflaten på mange forskjellige områder, men graver aldri dypt nok til å finne oljen.     

Poenget er: Du trenger en prosess som hele tiden genererer nye vekst ideer, teste de effektivt, lære fra de effektivt og bruke læringen til å navigere i retningen for kontinuerlig vekst.

2. Endringshastigheten akselerer  

Hvis du ser kun på de 18 månedene, vil du se at alle de store kundekjøpskanalene har gått gjennom fundamentale endringer. Her er noen av kanalene og endringene de har gjort:

Hnetet fra : brianbalfour.com

Hva som fungerte for Facebook 3 måneder siden, fungerer ikke i dag. Hva som fungerer i dag, vil nok ikke fungere om 90 dager. Samme gjelder for nesten alle de store kanalene. Noen er treigere på å endre seg enn andre, men det er en ting som er sikkert og det er at de vil endre seg.

Hvis du ser på makronivået over de 15 årene, vil du se to viktige trender. Den ene viser til at nye kjøpskanaler oppstår raskere (graf under). Den andre er at effektivitetssyklusen foregår mye raskere.

Notat: Bildet under ble laget av den brilliante James Crurrier og Ooga Labs.

Hnetet fra : brianbalfour.com

Når det kommer til kundekjøp, er endringshastigheten rask og hastigheten fortsetter å øke. Vekst lag er nødt til å bli bedre og raskere på samme tid for å kunne være foran konkurrenten.  

Poenget er: Taktikker blir ofte utdatert tidlig. Du trenger derfor en prosess som kan tilpasse taktikkene dine i et stadig endringsfult miljø.  

3. Det som fungere for deg, vil ikke fungere for andre

Hvis du er som meg, leser du sikkert mye om hva andre gjør å oppnå vekst. Det er en nøkkel for å gjøre dette. Ta i bruk alt du leser som inspirasjon, og ikke en oppskrift.  

 • Ditt publikum er annerledes
 • Ditt produkt er annerledes
 • Dine kunders liv er ulikt
 • Din forretningsmodell er ulik
 • Din virksomhet er ulikt rett og slett

Poenget er:  Du trenger en prosess som kan  dekke de unike kombinasjonene av ting som fungerer for ditt produkt, ditt publikum, og din  forretningsmodell .

4. Du trenger en maskin

Suksess for et vekstteam er ikke å finne en enkel suksessfull veksttaktikk. Suksess er å bygge en maskin. En vekstmaskin har tre funksjoner:

 • Skalerbar
 • Forutsigbar
 • Repeterbar
Hnetet fra : brianbalfour.com

En maskin er bygd for å produsere en kundebase som stadig er under vekst. Maskinen prosesserer taktikken. Prosessen lager maskinen.

Poenger er: Taktikk først er å putte er det samme som å sette vogna før hesten. Du trenger en prosess som kan hjelpe deg i å bygge en skalerbar, forutsigbar og repeterbar vekstmaskin

Elementer av en god prosess

Vi bruker en spesifikk prosess som jeg lagde og som er en del av en gammeldags vitenskapelig metode, delvis mager oppstart, delvis mine egne tanker. Det er ingen rett eller perfekt vekstprosess. Det viktigste delen er bare å ha en, holde seg til den, og forbedre den over tid. Jeg har tror på at enhver vekstprosess burde ha noen nøkkel elementer:

 • En måte å sette store mål mot de områdene som påvirker din vekst mest
 • En strukturert vei for å kontinuerlig komme opp med vekstideer og eksperimenter
 • En måte å prioritere disse eksperimentene
 • En måte å effektivisere disse eksperimentene på
 • Analysere vært eksperiment om det var en suksess eller ikke
 • Dele læring gjennom team og implementere dem tilbake i eksperimentlisten

Få til disse 6 tingene og jeg vil tro at du er på rett vei for suksess.

Hva er det som er så spesielt med prosess?

Jeg får dette spørsmålet ofte. Jeg blir også ofte spurt om alle dokumentene vi bruker. Suksess fra en vekstprosess kommer fra av å holde seg til prosessen, fordi 90%+ ikke gjør det. Prosessen er hard og kan være kjedelig. Det er lettere å gå bort fra prosessen til å følge etter et annet skinnende objekt. Ikke stress med å følge min prosess slik jeg gjør og heller ikke de samme dokumentene som jeg bruker. Fokuser heller på å implementere de 6 elementene over som fungere for deg og ditt team.

Et veldig enkelt og godt skrevet innlegg som tar for seg prosessen til å bygge en vekstmaskin, og hvorfor vekstprosess er essensielt til å oppnå suksess. Dette er noe som jeg vil ta med meg videre i arbeidslivet fremover.

Ahmed Rehman  

Kilder:

https://brianbalfour.com/essays/growth-process-first-tactics-second

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *