En vurdering av Zalando.no

En vurdering av Zalando.no

i dette blogginnlegget skal jeg vurdere nettbutikken til Zalando.no ved å ta i bruk de 10 vurderingskriteriene for å vurdere en netbutikk (Ødegaard, 2020). Litt om zalando først. Zalando ble grunnlagt i 2008 og er tilgengelig for flere europeiske land. Zalando kan beskrives som en moteplattform hvor du har mulighet til å handle fra over 2000 ulike merkevarer. Ved å tilby som så mage ulike merkevarer kan det være vanskelig å ha oversikt over alle disse merkene samt skape en god oversikt for kundene. Vi skal derfor se videre på hvordan Zalando svarer på disse 10 Vurderingskriteriene for å vurdere om nettbutikken deres er optimal.

Førsteinntrykk  

Det første kriteriet er førsteinntrykket. Når du møter en person for første gang, danner du deg et inntrykk av hvordan er. Det samme gjelder også for nettbutikken. Om førsteinntrykket er dårlig kan du regne med at kunden vil vurdere en annen nettside og ikke gi din nettside en sjanse.

For å avgjøre om nettside gir et godt førsteinntrykk kan du sjekke om kunden kan svare på 3 enkle spørsmål:

  • Har jeg kommet til rett sted?
  • Hva er det jeg kan gjøre her?
  • Hvorfor skal jeg gjøre det her?
Skjermbilde fra Zalando.no

Ved å klikke seg inn på Zalando.no ser vi at dem svarer godt på disse spørsmålene. Man møter logoen med engang og vet at man har kommet frem til rett sted. De har en ryddig oversikt over kategorier og underkategorier for det kunden er ute etter, og annet informasjon som frakt/retur og kontakt. Noe som gjør nettsiden deres så appellerende er at de har modeller som har på klærne som gjør at kunden kan vurdere produktet, i tillegg til at det gir et godt visuelt inntrykk av nettsiden.

Synlighet  

Her handler det om nettbutikken er synlig eller ikke. For å finne ut av dette kan vi trekke frem Search Engine Optimizing (SE0) og Search Engine Marketing (SEO). Dette er verktøy for søkemotoropptimalisering. Om kunden ikke klarer å finne frem til nettsiden eller produktene ved hjelp av et organisk søk, er dette et dårlig tegn på synlighet for nettsiden. Da kan man vurdere å ta i bruk Google Ads for å synligjøre produktene mer i google shopping.

Skjermbilde fra google

Når jeg søker på solbriller kommer Zalando opp som nummer 3 fra venstre som betyr at de er høyt oppe. Dette tyder på at Zalando har god synlighet som gir en mer trygghet for kunden. Zalando blir dermed oppfattet hvor kunen kan handle trygt og godt.

Brukervennlighet

En brukervennlig nettbutikk er en nettbutikk hvor de fleste målgruppene kan nå frem til. En ikke så veldig brukervennlig nettbutikk kan føre til at kunder faller ut gjennom kjøpsprosessen ved at de ikke finner frem eller at det tar for lang tid. Derfor er det viktig med en god brukervennlig nettbutikk hvor alt er lett å forholde seg til og at det er ryddig og oversiktlig.

Nå som netthandel har tatt helt av på mobiler er det viktig at nettbutikkene er tilpasset disse enhetene. Selv om den fysiske handelen ikke foregår via mobil er det essensielt at brukervennligheten for mobiler er optimal ettersom at de gjøre research. En måte for å sjekke om nettbutikken på mobil er brukervennlig er å bruke google sitt verktøy for å sjekke dette.

Zalando mobilside
Bilde tatt fra inevo.no

Vi kan konkludere med at Zalando har en god og oversiktlig tilpasset nettside for mobil.

Kjøpsprosess  

En enkel og smertefri kjøpsprosess tilrettelegger for at du er mer sannsynlig til å selge mer. Ved å gjøre det så enkelt som mulig vil være det beste for kunden. Det er viktig at nettsiden har ulike betalingsløsninger som gir flere muligheter for kunden. Helt nederst på siden til Zalando kan du se alle betalingsløsningene de tilbyr, allerede da kan kunden velge å ta i bruk nettsiden eller ikke. Noe Zalando gjør veldig bra når det gjelder kjøpsprosessen er at de er enkle og strukturerte. Ved å ha bestemt seg for å kjøpe noe, og legge dette i handlekurven kommer leveringstiden for produktet og betalingsløsningene.

  Skjermbilde fra zalando.no

Hastighet/teknologi

Å ha en rask nettside har mye å si for om kunden ønkser å bruke tiden sin på nettsiden eller ikke. Om nettiden er treig og bruker altfor lang tid til å svare er det mange ikke ønsker å benytte seg av nettiden og dermed velger en annen. Det viser seg faktisk at faktisk 1 av 4 forlater en nettside om det skulle ta mer en 4 sekunder å laste inn (ødegaard, 2020). Google har oprettet et verktøy som heter Google Pagespeed Inshights tool som gjør det mulig å kunne se hvor fort siden laster inn, og forbedringspotensialer.  

Etter å ha tatt i bruk verktøyet ser vi at Zalndo scorer 19% noe fører til at de ikke har bestått. Ved å jobbe med muligheter for forbedring kan Zalando øke hastigheten sin betraktelig.

Kundetilfredshet

Å vise frem fornøyde kunde kan være et nyttig hjelpemiddel for å få en usikker kunde til å handle (Ødegaard, 2020). Noe positivt Zalando gjør er at under, hvert enkelt produkt kan enhver kunde legge fra seg en vurdering om produktet. Dette vil være med på å hjelpe usikre kunder på om de skal kjøpe produktet eller ikke, basert på tidligere vurderinger.

Skjermbilde fra zalando.no

Trygghet

Trygghet er veldig viktig for enhver kunde når er det er snakk om å handle på nett. Vil produktet komme frem og hva skjer om produktet ikke passer? Derfor er det viktig at nettsiden har dette på plass slik at det ikke skal skape en usikkerhet.

Skjermbilde fra zalando.no

Vi ser her at Zalando informerer om trygghet med engang, ved at de tydelig informerer om gratis frakt og retur.

Kundekommunikasjon

Er kommunikasjon mellom kundene din og deg god? God kommunikasjon skaper bedre og langvarige forhold. Zalando er aktive på sosiale medier og prøver å tilfredsstille kundene på best mulig måte. De er også aktive på mail i form av nyhetsbrev, hvor kunder kan melde seg opp når de blir medlemmer på deres nettbutikk. Her vil alle medlemmene som har melt seg opp være oppdaterte når det gjelder tilbud, og det nyeste innen mote.

Priser/utmerkelser

Hvis en nettbutikk har fått noen priser eller utmerkelser vil det være fint å vise disse frem (Ødegaard, 2020). Per dags dato viser ikke Zalando dette på sin nettside, men det er noen artikler som forteller om prisene de har vunnet.

Konsept og strategi

Her handler det om hvilken strategi du har og hvor enkel den er å forstå og være godt kommunisert. Det er tydelig at Zalando ønsker å levere mote til begge kjønn og alle aldersgrupper, i tillegg til å levere alt fra billig til dyr mote.   

– Ahmed

Kilder:

https://inevo.no/blogg/hvordan-vurdere-din-nettbutikk/

https://www.zalando.no/om_oss/

https://www.zalando.no/

https://search.google.com/test/mobile-friendly?utm_source=mft&utm_medium=redirect&utm_campaign=mft-redirect

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *