Mentor og Networking

Mentor og Networking

I dette innlegget skal jeg snakke om hva en mentor er, og hvordan en kan skaffe seg en. Jeg skal ta utgangspunkt i nettverkskurset First Round av Paul Besek. Kurset består av 8 innholdsrike moduler som steg for steg tar for hvordan man kan oppsøke en mentor, og hvorfor det å skaffe seg et godt nettverk er så attraktivt videre ut i arbeidslivet.

I starten av kurset ble vi gjort oppmerksomme på viktigheten av godt nettverk, og dermed ble vi også henvist til plattformen Linkedin. Her ble vi oppfordret til å publisere våre blogginnlegg, og skape en god profil ved å tilknytte kontakter med andre medstudenter, forelesere og andre relevante personer innenfor vårt fagfelt. Hensikten med dette er å kunne gjøre oss mer attraktive, og synlige for potensielle arbeidsgivere. I den grunn kan det være skummelt å drive med nettworking, og hvordan en skal gå frem. Dette kurset gir derfor en god innsikt på hvordan man kan gå frem til så skaffe seg en mentor, og et godt nettverk. Jeg skal nå gå igjennom de 8 modulene, og de er som følger:

 1. Din profesjonelle identitet
 2. Finne en mentor via Linkdin
 3. Ta kontkat via Linkdin
 4. Koordinere en samtale
 5. Navigere gjennom samtalen
 6. Profesjonell historiefortelling
 7. Research og spørsmål
 8. skape langvarige relasjoner
Screenshot fra First Round

Networking Basics

Før jeg går videre inn på de 8 modulene vil jeg først få på plass hva en mentor egentlig er. En mentor er en eldre venn og rådgiver, altså en veileder (SNL.no). Nå skal jeg steg for steg gå igjennom de 8 modulene.

 1. Din profesjonelle identitet

den første delen av kurset tar for seg deg som student og ung profesjonell. Ved at du som student har fullført graden din og er ferdig utdannet er det mye som fortsatt er uklart. Dett kan resultere i vanskeligheter videre ut i arbeidslivet. Når man er student, er man i den fasen hvor man bygger opp sin profesjonelle identitet. Siden du allerede har din student identitet vil denne være med på å bygge opp din profesjonelle identitet videre.

Å skape et nettverk, og ta det første steget er alltid det som vil være vanskeligst å overkomme. Kurset trekker frem 5 kvaliteter som du som student burde ta med deg når du skal oppsøke en profesjonell.

 • Empati: Lære å se fra den profesjonelle sitt perspektiv
 • Nysgjerrighet: Vis at du er interessert i å lære fra dem og deres erfaringer
 • Takknemlighet: Vær takknemlig og sett pris på at andre gir av sin tid til deg
 • Relevanse: Fortell hvorfor du tok kontakt, og hvordan samtale var nyttig for deg
 • Respekt: behandle personen slik du selv ønsker å bli behandlet hvis du var den som hjalp noen.

2. Finne en mentor via Linkedin  

For å skaffe seg profesjonelt nettverk er Linkedin plattformen å benytte seg av. Her kan du filtrere valgmulighetene til det du er ute etter, og kan lettere knytte kontakter til dem som er mer relevante for deg. Kurset tar for seg 4 ulike metoder en kan knytte kontakter på:

 • Perfect overlap (unicorn): Noen du kan identifisere deg med som er fra ditt eget nettverk. For å være mer presis, en som er fra samme universitet/høyskole eller som jobber i samme virksomhet som deg.
 • Great overlap: En som er fra det samme universitetet/høyskolen som deg, og jobber i den industrien som du er interessert i.
 • Similarities: En person som jobber hvor du selv ønsker å jobbe eller at du bare finner personen interessant, og føler at du kan identifisere deg med den.
 • Someone interesting: En person som du nødvendigvis ikke har noe felles med, men en som du finner interessant.

Kurset forklarer også at det å vente på den perfekte personen er bortkastet tid når du heller kan kontakte flere, selv om de ikke er innenfor ditt felt. Ved å gjøre dette skaper du flere muligheter for å knytte kontakter. Du kan du møte på en person som ikke er i samme felt med deg, men som kjenner en. Videre kan kontakten introdusere deg for en som er i samme felt som deg.    

3. Hvordan kontakte gjennom Linkedin

Å sende den første meldingen kan ofte være vanskelig fordi man ikke vet helt vet hva man skal si. Tidligere nevnte jeg de 5 ulike kvalitetene man burde benytte seg av når man skal oppsøke enn profesjonell. Disse 5 kvalitetene kan brukes i en veldig enkel sammenheng i form av Who, Why og What.

 • Who: Hvem er du?
 • Why: Hvorfor tar du kontakt?
 • What: Hva lurer du på?

4. Koordinering av samtale

Modulen forklarer hvordan å koordinere en samtale effektivt når du har fått svar fra noen. Her kommer de 5 kavitetene igjen og vi buker de i form av å være effektiv, hensynsfull, og være tydelig. Her er det viktig å kunne respektere den andre sin tid.  Derfor vil det være viktig å være effektiv og tydelig med å komme med forsalg til tidspunkt, og hvordan man ønsker å kommunisere om det er via telefon eller video.

5. Navigere samtalen  

I forrige modul gikk vi inn på hvordan å få til en samtale etter vi har fått svar. Denne modulen går ut på hvordan vi skal navigere gjennom samtalen. Her kommer de 5 kvalitetene tilbake, og det vil være viktig å minne dem på hvem du er og om tiden fortsatt passer eller ikke. I tillegg vil det være viktig å kunne vise engasjement, og lytte til hva de har å si. Til slutt takke for tiden, fortelle at samtalen har vært nyttig, og være åpen for fremtidige samtaler.

6. Profesjonell historiefortellingen

I denne modulen vektlegges det hvordan du skal utarbeide din historiefortelling i din profesjonelle historie. Vi kan utarbeide dette videre gjennom 5 enkle kategorier.

 1. Hvem er du?
 2. Dine ferdigheter og interesser
 3. Hvordan har din profesjonelle karriere utviklet seg?
 4. Hvor er du i profesjonelle karriere i dag?
 5. Hva ønsker du å få ut av samtaler i dag

Det er også viktig å kunne gjennomføre dette som en historie, og ikke bare ramse opp fakta ved at personen vil bli mer engasjert og hører på det du har å si.

7. Research og spørsmål

Å forberede seg på forhånd til en samtale med en eventuell mentor kan gi samtalen bedre flyt, og mer kunnskap. Å stille gode spørsmål vil ha stor betydning for valgene du tar videre, og vil gi gode muligheter om man stiller de riktige spørsmålene. Kurset gikk inn på 3 ulike spørsmålskategorier:

 • The main question: Lære om veien de tok og deres historie. Var det noen vanskeligheter på veien eller var det et annet alternativ som også var interessant?
 • The second set: Handler om jobben de utfører. Hva slags skills som er nødvendige, informasjon og trender om selskapet, det mest spennende og vanskeligste med jobben, og konkurrenter.
 • The third set: omhandler deg og hva salgs råd og tips en mentor kan gi til deg ut ifra samtalen.

8. Bygge langvarige relasjoner

Til slutt tar den siste modulen for seg hvordan man kan bygge langvarige relasjoner. Etter man har hatt en god og lærerik samtale vil det være lurt å kunne bygge opp en relasjon med denne personen. For å kunne gjøre dette er det lurt å starte med å sende en epost hvor man takker for samtalen, og tiden personen satt av for deg. Etter det spørre om det er greit å opprettholde kontakten. Dette vil gjøre at personen vil føle seg mer engasjert og verdsatt ved at dem kan hjelpe andre som er interesserte i det samme.

Jeg har tidligere opprettet en Linkedin profil, men ikke vært så veldig aktiv. Jeg har heller ikke tatt i betrakting av mulighetene plattformen kan gi ved å starte med networking, og knytte opp kontakter for å bygge et nettverk. Kurset har vært veldig lærerikt og gitt meg et dypere innblikk på viktigheten av å ha en mentor, og hvordan oppsøke en.

– Ahmed

Kilder:

Kurset til First Round:

https://first-round.teachable.com/

Bildet hentet fra:

https://bizmatrix.com.au/mentor-importance-one/

https://snl.no/mentor

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *