Zara og bærekraft

Zara og bærekraft

I mitt forrige blogginnlegg skrev jeg om Zara sin målgruppe og kundereise. I dette innlegget vil jeg rette fokus på hvorvidt bærekraft er implementert i deres virksomhet. Jeg vil starte med å snakke om FN´s bærekraftmål som et utgangspunkt og deretter se på hvorvidt Zara forholder seg til disse målene.

FN sine bærekraftsmål

Disse målene beskrives som en felles arbeidsplan for å bli kvitt fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Disse målene består av 17 mål og 169 delmål. Målene skal fungere som en felles global retning land, næringsliv og sivilsamfunn (FN.no).

Skjermbilde hentet fra FN.no

Det er ingen tvil om at klessvinn og klesindustrien utgjør en god del av miljøutslippene i verden. Zara sin forretningsmodell består av å produsere nye klær i løpet av noen få uker altså «fast fashion». Å produsere nye klær og tekstiler som det Zara gjør resulterer i vanvittige mye utslipp samt skadelig for miljøet. Klesindustrien har heller aldri hatt gode arbeidsforhold og vært kjent for å ta i bruk barnearbeid samt utnytte den billigearbeidskraften.    

Målet som jeg ar valgt å rette meg mer inn mot er bærekraftsmål 12 og 17 ettersom som at Zara opererer innen klesindustrien. Mål nummer 12 går ut på å sikre bærekraftig forbruks- og produksjonsmønstre, mens mål 17 handler om styre virkemidlene som trengs for å gjennomføre arbeidet, og fornye globale partnerskap for bærekraftig utvikling. Altså at vi må samarbeide for å oppnå målene om å bli mer bærekraftig.

Zara Join Life

Et resultat på tiltak Zara gjør for å være mer bærekraftig er at dem i 2015 har startet en ny kleskolleksjon «Zara Join Life. Denne kolleksjonen skal være et forsøk på å endre fortteningsmodellen deres fra å gå over fra den lineære økonomiske modellen til den grønne sirkulære økonomien. For å danne bedre grunnlag av hva denne kolleksjonen går ut på vil jeg trekke inn denne artikkelen fra (fashionista.com). Zara startet allerede i 2015 med å lanser produkter med Join Life merket, men det var først i 2016 det ble gitt ut en kolleksjon på dette for å fremheve mekret. I følge Inditex som eier Zara kan et klesplagg kun oppnå Join Life merket om det oppfyller en rekke interne kvalifikasjoner.

Disse kvalifikasjonene er som følger: det primære stoffet må være av «Better Cotton Intiative, godkjent bomull, organisk bomull, resirkulert bomull eller resirkulert polyester og resirkulert polyamid. Det må i tillegg være produsert med en av Inditex sine «Green to Wear» teknologier som innebærer vann gjenvinning, og fabrikker som våt behandle hoved stoffet med kjemikaler. For og oppnå Join Life merket må plagget også oppnå karakter A eller B i Inditexs miljømessige standarder.

100% bærekraftig?

Per dags dato er ikke Zara en virksomhet som er 100% bærekraftig, men noe som dem kjemper om å bli. For å belyse dette faktum vil jeg trekke inn artikkelen «Zara clothes to be made from 100% more sustainable fabrics by 2025». Eieren av Zara forteller at målet til Zara er å bli 100% mer bærekraftig innen 2025. i tillegg til å bli 100% mer bærekraftig skal nærmere 80% av all strøm Zara bruker komme fra fornybare kilder. Tiltakene Zara jobber med er forklart på Zara sin Join Life nettside.

Dette innebærer gjenbruk av klær som ikke brukes lenger. Her kan forbrukeren gi disse klærne til Zara som videre sender de videre til andre organisasjoner de jobber med, for å gi klærne et nytt liv. Noe som er veldig sentralt for å oppnå en mer bærekraftig utvikling er resirkulering. Zara resirkulerer alt fra tekstiler til råvarer som reduserer produksjonen av nye råvarer. Dette ville føre til redusert forbruk av vann, energi og naturressurser. Det vil i tillegg redusere mengden med tekstilavfall ved å gjøre det om til nytt resirkulert materiale. Et annen område de har stort fokus på er plastforbruket, hvor målet er å kunne ta i bruk resirkulerbar plast og kvitte seg meg engangsplast.

Skjermbilde hentet fra Zara join life

Noe som tyder på at Zara er på god vei inn til å bli 100% mer bærekraftig er at de i 2020 produserte 30% av klærne sine på en bærekraftig måte. Klesindustrien har alltid vært industri som har vært et ledene problem innenfor avfall og miljøutslipp. Ved å iverksette tiltak og løsninger for å kjempe om å bli bærekraftig vil det kunne hjelpe omdømme til klesindustrien samt Zara. Ved at Zara er et så stort merke vil det føre til at andre virksomheter vil kunne følge dem om å bli mere bærekraftige. Å rette seg inn mot en mer bærekraftig utvikling, og sette miljø på agendaen vil føre til at klesindustrien vil få et bedre omdømme samtidig som at klimautslippene vil reduseres betraktelig.

– Ahmed Rehman

Kilder:

Fernandez. C (2016, 2. sep) What We Know About Zara´s first sustainable collection. Hentet fra:

https://fashionista.com/2016/09/zara-sustainable-collection-join-life

Conlon. S (2019, 17. Jul) Zara clothes to be made from 100% sustainable fabrics by 2025. Hentet fra:

https://www.theguardian.com/fashion/2019/jul/17/zara-collections-to-be-made-from-100-sustainable-fabrics

Informasjon Hentet fra FN sin nettside. Hetet fra:

https://www.fn.no/om-fn/fns-baerekraftsmaal

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *