Konsekvenser ved AI

Konsekvenser ved AI

I mitt forrige innlegg gikk jeg inn på hva AI er og hva det innebærer. For å være mer presis vil jeg i dette innlegget snakke om sosiale konsekvenser som AI kan forutsette. Tanken om AI er det mange som frykter for ettersom at jobber kan bli erstattet, og atferden til oss mennesker endres. Det er nemlig dette jeg skal gå mer inn på.

Hva kan være konsekvenser ved bruken av AI-teknologi?

I denne artikkelen snakkes det om konsekvenser for AI teknologi i næringslivet. Et eksempel som er verdt å påpeke er bruken av AI hvor er det høy risiko for at store skader kan skje. Konsekvenser av AI innenfor nettbutikker er veldig minimale, men i helse og olje sektorer kan det være veldig høyt. AI bruker maskinlæring for å kunne ta beslutninger, men om disse beslutningene viser seg å være riktige kan det skape store konsekvenser. I oljebransjen og helsesektoren kan nemlig liv stå på spill om maskinlæringa til AI tar feil beslutning. Hovedpoenget i denne artikkelen går ut på at ved å ta i bruk en slik teknologi, er det viktigste å kunne ha kunnskap om hvor dataene kommer fra. Et sitat fra Martin Høy som sier «Maskinlæring kan bidra til å øke kunnskapen innenfor et fagområde. Hvis det blir brukt riktig, kan det hjelpe oss til å oppdage sammenhenger vi ikke var klar over og som ikke er dekket av eksisterende teori»

Det er ingen tvil om hvor mye data AI kan ta i bruk ved hjelp av maskinlæringsmetoder, men ved å kvalitetssikre og teste AI ut før det blir brukt kan skape en stor forskjell. Å ta i bruk alle de små detaljene som vi mennesker gjør før vi tar et valg er noe som kan føre til en betydelig endring ved at AI-en ikke hadde tatt det valget på grunn av det detaljen. Et eksempel kan være dette med selvkjørende biler. Om bilen sin algoritme bare er testet på en vanlig asfalt vei og blir brukt i en ørken, kan dette skape konsekvenser for en passasjer om det skulle gå galt. Det er derfor viktig å kunne tilpasse bilen på alle mulige omgivelser slik at den er klar for alle mulige veier å kjøre på.

AI tar over jobbene til menneskene.

Allerede nå kan vi se hvordan teknologien utvikler seg. Vi har hatt gått i en alder av kassebetjening til å nå ha selvbetjening i matbutikker og klesbutikker. Vi ser at chatbottene blir satt i bruk på ulike digitale plattformer som nettbanker, og hvor det gjelder kundeservice.

I fremtiden vil derimot flere av jobbene bli automatisert. Noen sektorer som står i fare for dette er salg, service og dagligvare. Allerede nå kan vi se at automatiseringen allerede er i gang og hvem detter påvirker mest er de med lav utdannelse. Det er de letteste jobbene som blir automatisert som vi allerede ser i dagligvarebutikker i dag. Fremover vil alt i dagligvarebutikkene kunne bli automatisert, selv lagerarbeid også. Det vil nok selvfølgelig være noen mennesker som er tilgjengelige for å se om alt er i orden. Utenom det vil vi nok ikke se noen mennesker med jobbuniform på.

Som jeg nevnte i mitt tidligere innlegg hvor jeg viste til eksempel av en robotkokk vil fast food kjeder også rammes av AI. Teknologien har blitt så avansert at til og med roboter kan lage mat. I nærmere fremtid skulle det ikke være overraskende om vi hadde sett roboter på McDonalds klargjøre maten vår. I rengjøringssektoren kan vi også se for oss at robotene vil ta over. Allerede nå finnes det jo robotsøtvsugere og gulvvaskere. Disse vil selvfølgelig ikke kunne gjøre en like god jobb som menneskene, men med læring og tid kan vi tro at robotene vil kunne gjøre en meget god jobb. Dette vil også kunne være økonomisk lønnsomt ettersom at vi ikke behøver å bruke arbeidskraft på dette feltet når robtoene kan gjøre en god nok jobb.

Automatisering av slike jobber vil føre til mye arbeidsledighet. Dette er noe som ikke kan stoppes ettersom at utviklingen bare vil fortsette. Selv om AI og automatisering skaper konsekvenser for noen bringer det mye positivt også. Vi kan bruke menneskene mer på områder hvor automatisering ikke behøves, som omsorg. Flere Mennesker kan jobbe sammen med andre.

Sektorer hvor automatisering vil kunne være veldig positivt er hvor det f.eks. trengs mye arbeidskraft som i bygg og anlegg, bilproduksjon og flere. I disse bransjene kan det ofte være farlige og tunge jobber som kan utsette en persons helse. Derfor vil det mer produktivt og effektivt å kunne iverksette robotter på disse feltene.

En annen sektor som kan påvirke positivt av AI er helse. Mangel på leger er det mye av. Assistanse av AI vil derfor være til veldig stor hjelp når det gjelder å redde liv, samtidig og oppdage sykdommer eller kreft. Innen bank og finans er det mye som vil bli automatisert også, og som allerede er. Siden det alltid utvikles nye systemer og prosessorer, er det viktig å kunne opprettholde disse. Dett vil også være med på å kunne løse problemer på den mest effektive måten. Avdelingsleder for DNB Robotics Jørgen Otre Størksen sider dette «Vi har kommet et godt stykke på vei innen digitaliseringen av de tradisjonelle kontoroppgavene (såkalt backoffice/middleoffice- oppgaver). Gjennom bruk av automatiseringsverktøy kan vi få ned tiden fra en oppgave påbegynnes til den er avsluttet betraktelig. Det er for eksempel årsaken til at kundene våre kan få svar på en lånesøknad på sekunder» (DNB.no). Fra «AI tar over jobbene» har jeg hentet inspirasjon fra denne artikkelen.

AI skaper mye usikkerhet blant befolkningen når det gjelder dette med jobber, og konsekvenser ved at mennesker overlater arbeid til AI. Å ikke trene opp AI til å være helt optimalt på feltet sitt kan føre til konsekvenser. Derfor er det viktig å kunne trene AI-en til å være helt optimal på alle mulig måter. For de som jobber i dagligvare og andre sektorer vil dem kunne kjenne mest på dette med automatisering av jobber, men da åpner det opp andre jobbmuligheter også. AI er skapt for å kunne gjøre hvert individ sitt liv lettere ved å kunne gjennomføre de små oppgavene mennesker gjør til vanlig. Mye vil bli kunne gjort mer effektivt, og vi mennesker kan fokusere på andre felt hvor det ligger større behov. Å være en del av denne tidsperioden, og se hvordan teknologien utvikler seg er veldig spennende. Hvordan samfunnet vil bli mer digitalisert er noe jeg ser frem til.   

Ahmed Rehman

Kilder:

https://e24.no/betalt-innhold/bak-tallene/kunstig-intelligens-paa-full-fart-inn-i-naeringslivet-katastrofale-konsekvenser-hvis-man-ikke-forstaar-teknologien/24516503

https://www.nettavisen.no/okonomi/jobber-du-innen-disse-bransjene-har-du-grunn-til-a-frykte-fremtiden/s/12-95-3424061693

https://www.dnb.no/dnbnyheter/no/din-okonomi/robotene-tar-over

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *